Türk Dil Kurumu ve İstanbul Teknik Üniversitesi Doğal Dil İşleme Grubu ve Türk Dil Kurumu arasında doğal dil işleme alanında bilgi paylaşımı yapmak ve Türk Dil Kurumunun ihtiyaçlarına yönelik olası teknolojik açılımları tartışmak adına 25-26 Nisan 2024 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen “Doğal Dil İşleme Çalıştayı”na katıldık.

Çalıştaya TDK Başkanı Prof. Dr. Osman MERT, Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun ŞAHİN’in, Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mustafa CANLI, Dışişleri Bakanlığı Tercüme Dairesi Başkanı Hakan ABACI, TÜBİTAK Bilgem Yapay Zekâ Enstitüsü temsilcileri ile Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük ve Yazım Kılavuzu, Dil Bilgisi ve Dil Bilimi, Terim Bilimi ve Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Bilim Kurulu Üyeleri ve akademisyenler katıldı.

Prof. Dr. Osman MERT konuşmasında bu çalıştayın, Türkçe ile bilgisayar bilimleri arasında önemli köprüler kurulmasına vesile olacağını vurgulayarak dilbilimciler ile bilişim uzmanlarını bir araya getirmeyi Türk dili için daha etkili sistemler geliştirmek için önemsediklerini de dile getirdi.

İTÜ TÖMER ve İTÜ Doğal Dil İşleme Grubu olarak Türk Dil Kurumu ile iş birlikleri oluşturarak dil teknolojileri üzerine ortak projeler geliştirmek dileklerimizle.